10+1 tudnivaló az olívaolajról

8. Mennyi ideig tartható el?
Vásárláskor ellenőrizze, hogy nem járt-e le a szavatossága. Egyes termékek címkéjén a szüret ideje is fel van-e tüntetve, ha ez egy évnél nem régebbi, akkor friss az olaj. Megfelelő módon tárolva akár két évig is megőrzi minőségét. Ha viszont megnyitunk egy palackot, egy-két hónap alatt használjuk el.

9. Lehet főzéshez/sütéshez használni?
Az extraszűz olívaolaj melegítés során sem veszíti el a jó tulajdonságait, így ugyanúgy használható főzésre, mint bármely más olaj. Az olasz iskola – főként gazdaságossági megfontolásból – a főzéshez keveset használ belőle, de az étel elkészültekor még fűszereznek vele egy picit. Mivel az olívaolaj füstpontja magasabb, mint a népszerű magolajaké, ezért sütéshez is használhatjuk. (Az extra szűz olívaolaj füstpontja 210 Celsius fok.) Jó minőségű olívaolajban sütve az ételek is egészségesebbek.

10. Hol készítik a legjobb olívaolajat?
Tekintettel az évezredes hagyományokra és a növénynek legmegfelelőbb klimatikus adottságokra

Európa mediterrán országaiban: Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban, Portugáliában, Dél-Franciaországban. Azonban az időjárás, a csapadék mennyisége és technológia is igen nagy szerepet játszik, így természetesen ezekből az országokból, ugyanarról a területről egyaránt lehet jó és rossz olajokkal találkozni.

10+1. Honnan tudom, hogy melyik a jó?
Kóstoljon meg egy kis kanálnyit. Ha extra szűz olívaolaj, érezni lehet a zöld ízt, ami hasonló az olajbogyó ízéhez. Fajtától függően más ízeket is fel lehet ismerni: frissen vágott fű, paradicsom, articsóka, zöldalma, zöld mandula, kamilla, mezei virágok… Ha penészt, avas, fémes, vizes fára emlékeztető, vagy savanyú ízt érez, akkor hibás az olaj. Haladók a külföldi katalógusokban (Slow food, Gamberorosso, Flos olei) is utána nézhetnek a termékeknek, amelyek felsorolják a minősített olajakat. Ha többet szeretne megtudni az olívaolajak világáról, vegyen részt vezetett kóstolókon, ahol szakemberek vezetik be a kóstolás tudományába.

előző oldal